T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
RİZE / FINDIKLI - Şehit Cavit Köroğlu Anadolu Lisesi

2024 İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARI BURSLULUK SINAVI İLE İLGİLİ ÖNEMLİ DUYURU

Millî Eğitim Bakanlığı, 21 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilecek İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı için Sıkça Sorulan Soruların cevaplarını hazırladı. İçerikte sınav öncesi, anı ve sonrasına ilişkin öncelikli merak edilen yirmi sorunun yanıtına yer verildi. Aile ve öğrencilere yönelik hazırlanan içerik kapsamına göre başvuruların ne zaman ve nasıl yapılacağı, sınavın nasıl gerçekleştirileceği ve istenilen belgelerin neler olacağı gibi çeşitli başlıklar detaylıca anlatıldı. 2023 Yılı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı Sıkça Sorulan Soruların yanıtlarına ulaşmak için tıklayınız.

 

Başvuru şartlarını taşıyan 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11. Sınıf öğrencileri sınava başvurabileceklerdir.

Sınav başvurusu 13 Şubat - 01 Mart 2024 tarihleri arasında yapılacaktır.   EK-1 formu için tıklayınız.

Başvurular meb.gov.tr ve https://e_okul.meb.gov tr adreslerinden yapılacaktır.

1. Yapılan başvurular gerekli evraklarla birlikte öğrencinin okuduğu okul müdürlüklerinden veli tarafından onaylatılacaktır.

2. Öğrencinin sınava başvurabilmesi için 2023 yılı (Ocak-Aralık dahil 12 aylık) yıllık gelirinin fert başına düşen gelirin 111.600,00 (Yüzonbirbinsltıyüz) TL yi geçmemesi gerekmektedir.

3. Başvuru yapabilmeniz için gelir durumunuzu gösteren beyannameniz olması gerekmektedir

4. Çalışmıyorsanız Ek-1 formunu doldurarak bulunduğunuz muhtarlığa onaylatmanız gerekmektedir.

5. Kanunlara özel hak tanınan öğrenciler (Gazi, Şehit ve Malulen emekli) durumlarını belgelendirmek zorundadırlar

6. Bu yıl deprem bölgesi öğrencileri için ayrıca kontenjan tanınmıştır, farklı okullarda başvuru yapıyorsanız deprem bölgesinden geldiğinizi belirtmeyi unutmayınız

7. Sınav 21 Nisan 2024 tarihinde yapılacaktır.

 

Bursluluk Sınavı (İOKBS 2024) için başvuru yapan velilerimizin gelir durumlarına göre EK-1 Beyannameye ilave edecekleri kanıtlayıcı belgelere dair açıklama:

A-      Anne ve/veya Baba Memur ise:

01 Ocak 2023 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında bağlı olduğunuz KURUMDAN ALINACAK bir yıllık gelirinizi gösterir belge/bordro. (Anne-Baba çalışıyorsa her ikisi için ayrı olacaktır)

B-      Anne ve/veya Baba işçi ise:

01 Ocak 2023 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında bağlı olduğunuz MUHASEBE bürosu onaylayacak alınacak bir yıllık gelirin gösterir belge/bordro (Anne-Baba çalışıyorsa her ikisi için ayrı ayrı olacaktır.)

C-      Anne ve/veya Baba Emekli ise:

01 Ocak 2023 ile 31 Aralık 2023 tarihleri arasında MAAŞ ALDIĞINIZ BANKADAN aylar itibariyle maaş dökümünüzü gösterir belge/döküm (Anne-Baba emekliyse her ikisi için ayrı ayrı olacaktır.)

Ç-      Anne ve/veya Baba Esnaf ise:

1.       Sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olmayıp maaş alamadığına dair belge (Anne ve baba için ayrı yapılacak)

2.       Serbest meslek sahibi ise; vergi dairesinin adı, adresi ve hesap numarası belirtilen, basit ya da gerçek usulde vergiye tabi olan mükelleflerin bir önceki yıla ait (2023 yılı) gelir vergisi matrahını) gösteren belge. (Anne-Baba esnafsa her ikisi için ay ayrı olacaktır.)

D-      Anne ve/veya Baba Çiftçi ise:

1.       Sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olmayıp maaş almadığına dair belge (Anne ve baba için ayrı yapılacak;)

2.       Tarım Müdürlüğü tarafından ailenin bir yıllık gelir durumunu gösterir belge (2023 Yılı)

Örnek-1: Kişinin üzerine kayıtlı 10 dönüm arazide üzüm bağı bulunmakta olup 2023 yılı yıllık gelir toplamı 14.000 TL’dir. Gösterir resmi yazı.

Örnek-2: Kişi damızlık havyan yetiştiriciliği yapmakta olup 10 adet inekten yıllık gelir toplamı 15.000 TL’dir. Gösterir resmi yazı.

E-      Anne ve/veya Baba herhangi bir işi yoksa:

Anne ve baba için ayrı yapılacak;

1.       Sosyal güvenlik kurumuna kayıtlı olmayıp maaş almadığına dair belge

2.       Maliye ye gidilip: Vergi mükellefi olmadığınıza dair belge alınacak

3.       Tarım Müdürlüğü ne gidilip; Üzerine kayıtlı herhangi bir arazi bulunmamaktadır.

Yukarıdaki ibareleri taşıyan yazılar alındıktan sonra aşağıdaki şekilde muhtara gidilip EK-1 Belgesi tasdik edilecektir. Mahalle muhtarı EK-1 belgesinin Gelirler bölümüne; Yukarıda adı soyadı yazılı kişi .................... olarak serbest iş yapmakta olup 2023 yılı yıllık geliri .......................... TL’dir, diyerek tasdikleyecektir.

Not: Ailenin bir önceki mali yıla ait yıllık gelir toplamından fert başına düşen net miktarın, içinde bulunulan mali yılın Merkezî Yönetim Bütçe Kanunu’nda belirtilen Millî Eğitim Bakanlığı okul pansiyon ücretinin en azının 4 (dört) katını geçmemesi kaydıyla maddi imkânlardan yoksun bulunmak. Ailenin 2023 senesi yıllık gelir toplamından fert başına düşen toplam miktarın 2023 Mali Yılı için tespit edilen 111.600,00 (yüzonbirbinaltıyüz) TL’yi geçmemesi gerekir. Aile gelirinin tespitinde ailenin 2023 yılında elde ettiği tüm gelirleri esas alınacaktır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.02.2024 - Güncelleme: 19.02.2024 20:09 - Görüntülenme: 165
  Beğen | 0  kişi beğendi